VAKANTIECHECK!

Veilig met de auto op vakantie is ook dit jaar de wens van veel vakantiegangers. De bandenprofiel, accu, verlichting, ruitenwissers zijn dan zaken die vanzelfsprekend onmiddellijk worden gecheckt.  Veel mensen staan er echter niet bij stil dat tijdens of onderweg naar het vakantieadres zij betrokken kunnen raken bij een auto-ongeluk. Naast blikschade kunnen hierbij gewonden en helaas in het ergste geval doden vallen. Helaas is het zo dat veel Nederlandse vakantiegangers jaarlijks betrokken raken bij auto ongevallen. Het is daarom verstandig om naast de gewone autocheck een “vakantiecheck” te doen.

Het is goed om te weten dat wanneer u betrokken raakt bij een auto ongeval in het buitenland, de wet van het land waar het ongeluk plaats heeft gevonden van toepassing is. Een schadeclaim voor de immateriële en materiële schade moet dan hoogstwaarschijnlijk op een andere wijze ingediend worden dan in Nederland.

Neem altijd het “Europees schadeformulier” mee tijdens uw vakantie naar het buitenland. Dit formulier is een standaardformulier voor heel Europa. Dit formulier is te verkrijgen bij uw autoverzekering en daarnaast is het mogelijk om deze te downloaden via de AppStore of eventueel de Android Market.

Met het oog om uzelf achteraf veel onnodige ellende te besparen is het daarom belangrijk om daarnaast te letten op de volgende zaken:

  • Blijf op de plaats van het ongeval, doorrijden is namelijk strafbaar!
  • Vul het “Europees Schadeformulier” altijd secuur in, bewaar altijd een duplicaat van de ingevulde en ondertekende documenten. Het is belangrijk om goed te letten op de omschrijving van de toedracht van het ongeval, d.w.z. dat u zo juist mogelijk moet vermelden hoe het ongeval is ontstaan en wat hierbij de rol is geweest van partijen.
  • Noteer de namen en adressen goed van mensen die getuige zijn geweest van het ongeval. Maak indien mogelijk zelf foto’s van de beschadigde voertuigen en de plaats waar het ongeval zich heeft voorgedaan.
  • Neem contact op met de plaatselijke politie, deze zal vaak bij ongevallen waar sprake is van letsel verschijnen. De politie zal veelal een rapport opmaken welke goed gebruikt kan worden bij het indienen van een eventuele claim. Noteer de gegevens van de dienstdoende politieambtenaar zodat later eventueel dit rapport opgevraagd kan worden.
  • Neem de gegevens van de groene kaart van de tegenpartij over, noteer in ieder geval : de naam, adres, kenteken en verzekeringsgegeven en daarnaast merk en type auto.
  • Het is aan te bevelen om contact op te nemen met de alarmcentrale van uw verzekeraar.
  • Indien sprake is van letsel is het belangrijk om op korte termijn en arts of ziekenhuis te bezoeken. Noteer de namen van de artsen en zorginstellingen welke u bezocht heeft.

Neem bij terugkomst of indien mogelijk onmiddellijk contact op met een van de letselschadeadvocaten van KC Advocatuur & Letselschade zodat deze de zaak voor u verder kosteloos kan oppakken.

KC Advocatuur & Letselschade wenst u alvast een fijne vakantie toe!